GRADEN EN EXAMENS

Krav Maga kent geen gekleurde banden, maar gradaties. Deze worden onderverdeeld in 3 hoofdcategorieën; Practitioner, Graduate, Expert. Elk van de categorieën, vaak afgekort tot hun initialen, heeft 5 rangen.

IS YOUR LEVEL JUSTIFIED? "How long have I been training for? A minimum requirement between levels is important – for example; for P1 the required time is a minimum of 4 months. For other grades, the time varies and you can clarify details with your trainer or on the IKMF website"

KLIK HIER om hier de rest van het artikel met uiterst nuttige informatie over de examens, zoals de voorbereiding en de opzet.

EXAMENS

Jouw instructeur bepaalt of jij klaar bent voor een leveltest. De beste en meest realistische tijd die men nodig heeft om te kunnen testen is 9 tot 18 maanden bij 2x per week trainen.

Iedereen traint op eigen niveau en kunnen en daarom kan niet iedereen binnen dezelfde gestelde tijd op gewenst niveau zitten. De instructeur kent de geschiedenis, de groei en ontwikkeling van de student. Hij of Zij bereidt jou voor op het vermijden van conflict en indien onvermijdelijk, het snel beindigen van het conflict in jouw voordeel. Het curriculum is een rode draad en een middel om te testen. Krav maga is veel breder en veel meer dan het curriculum. Train al je technieken over links en over rechts, zittend, liggend staand, vanuit verschillende richtingen, etc. Het is dan ook onmogelijk dat iemand binnen enige gestelde tijd klaar is met zijn/haar echte level. 

Iedereen die in een IKMF club traint en IKMF krav maga leert, wordt lid van de IKMF-NL of je nu gaat testen of niet.

Jouw instructeur meld je aan voor een leveltest via het nieuwe portaal. Dit is alleen mogelijk wanneer men aan alle voorwaarden voldoet. Het portaal is volledig geautomatiseerd en let op de minimale tijd tussen de levels en op welke datum je je bij IKMF hebt ingeschreven.

Dat geldt ook voor level 1 en ook als je in het verleden al lid bent geweest en hebt opgezegd (en weer lid dient te worden). Voor IKMF geldt de datum dat je bent ingeschreven bij de bond als jouw startdatum en niet de datum dat je bij je club bent gestart, want deze behoren namelijk min of meer identiek te zijn. We geven mensen echter 6 weken de tijd om zich in te schrijven zodat ze rustig kunnen beslissen of ze verder gaan met krav maga. Het te laat inschrijven kan dus resulteren in dat je voor de IKMF onvoldoende trainingstijd hebt waardoor je niet aangemeld kan worden voor een level test. We houden rekening met die 6 weken bedenktijd. Op het moment van je leveltest P1 ben je dus minimaal 11 weken lid van de IKMF.

Schrijf je dus meteen in bij aanvang van je clublidmaatschap!

De examens voor de graden P1, P3, P5 worden door je eigen instructeur afgenomen op de school waar je traint. De examens P2, P4 en de G-levels worden op een centrale lokatie in het land afgenomen. Dit examen staat vaak onder leiding van een lid van het Global Instructor Team uit Israël. Je wordt dus niet door je eigen instructeur geëxamineerd. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we overal hetzelfde krav maga blijven geven. Eventuele verschillen worden zo in een vroeg stadium ontdekt en kunnen worden gecorrigeerd. Je instructeur bepaalt wanneer je klaar bent om op examen te gaan. Na het behalen van je P1-graad krijg je een diploma, een zogeheten ‘level patch’ voor op je broek en wordt je IKMF-paspoort afgetekend en doorgemeld aan de IKMF. De een traint een uurtje in de week en de ander meerdere uren per week. De tijd tussen de examens is een minimale tijd. Train je een uurtje per week dan geldt een langere trainingstijd voor je level. Reken minimaal 45 lessen eer je je instructeur benadert voor een P1 test en 65 lessen voor elk opvolgend P level en 108 uur voor een G level.

IT IS NOT THE PAINT THAT MAKES THE WARRIOR (oud indiaans gezegde) ofwel het is niet de level patch die je redt op straat, maar voldoende krav maga training.

EXAMENKOSTEN

De prijjzen van een examen zijn afgestemd op de volgende kosten.

 • Aanschaf van het diploma en de levelpatch bij IKMF Israel.
 • Voorbereidingstijd instructeur (online controleren lidmaatschap en aanmelden van studenten in het systeem)
 • Het aanmaken van de test in de testapplicatie
 • Huur van de zaal/sporthal
 • Tijd (vergoeding) van de instructeur die het examen afneemt
 • Reiskosten instructeur
 • Uitslagen administratief verwerken in het systeem.
 • eventueel kleine attentie voor de kinderen.

Voor de examens gelden de volgende kosten:

 • P1 t/m P5: €45,- (incl. level patch, diploma) *
 • G1 t/m G5: €50,- (incl. level patch en diploma)
 • Expert level €150,- (alleen voor instructeurs en wordt afgenomen in Israël)
 • K1 t/m K5: €30,- euro (incl. level patch en diploma)
 • J1 t/m J5: €30,- euro (incl. level patch en diploma)
 • Lidmaatschap IKMF volwassenen vanaf 16 jaar €27,50 per kalenderjaar
 • Lidmaatschap IKMF Kids & Junioren tot 16 jaar €10,- per kalenderjaar

*) Het IKMF paspoort is sinds november 2022 geen verplichte aanschaf en dus geen onderdeel meer van het eerste examenpakket. Een los paspoort kost 25 euro en kan eenieder zelf bestellen bij Kravwinkel.nl. 

Betalingen voor examens en events doe je door in te loggen bij mijn.ikmf.nl en daar het juiste event aan te vinken en de instructies te volgen.

VOORWAARDEN VOOR DEELNAME EXAMEN

Allereerst bepaalt jouw instructeur of je klaar bent om te gaan testen en niet de tijd die je getraind hebt.

 • Voldoende trainingstijd en voldoende vaardigheden
 • ten minste 45 reguliere krav maga lessen voor P1 level (3 a 4 maanden bij 3 uur p/wk trainen) 
 • ten minste 65 reguliere krav maga lessen per elk opvolgend P level. (6 maanden bij 3 uur p/wk trainen)
 • Voor G levels geldt een minimale tijd van 96 uur (9 maanden bij 3 uur p/wk trainen).
 • Contributie IKMF vooraf betaald bij aanvang van je krav maga training bij de club ( dus niet pas wanneer men gaat testen)
 • Door je instructeur aangemeld voor het examen.
 • Voor volwassenen (16 jaar en ouder) een officieel wit of donker-grijs IKMF t-shirt met IKMF-logo en nationaal embleem. Geen club kenmerken op het testing shirt toegestaan. Het witte shirt is voor volwassenen nog tot 01-maart 2025 toegestaan. Na 01-maart 2025 is alleen het donker grijze shirt nog toegestaan.
 • Voor kinderen/jeugd (tot 16 jaar) een officieel lichtgrijs IKMF t-shirt met IKMF-logo en nationaal embleem. Geen club kenmerken op het testing shirt toegestaan. Het witte shirt is voor volwassenen nog tot 01-maart 2025 toegestaan. Na 01-maart 2025 is alleen het donker grijze shirt nog toegestaan.
 • Voor alle studenten de officiële zwarte IKMF broek met bies, voorzien van klittenband strook (t.b.v. levelpatch en examen nummer), levelpatch en een embleem met het IKMF-logo. Ook de officiele korte IKMF broeken zijn op een test toegestaan (geen combat broeken).

Let op! Als aan deze voorwaarden niet is voldaan, kun je niet deelnemen aan het examen. Je kunt voor het witte IKMF NL-shirt, broek en logo bij je instructeur terecht of bestellen via de webshop.

WAT MOET JE VERDER MEENEMEN?

 • Een bitje (alle levels, maar niet verplicht bij de oneven K-levels)
 • Een toque (alle levels, maar niet verplicht voor de K-levels)
 • Bokshandschoenen/MMA handschoenen met dikke padding (de K-levels alleen bokshandschoenen)
 • Scheenbeschermers 
 • Zaalschoenen
 • Drinken (energiedrank, water)
 • Eten (energiereepjes, banaan)
 • Handdoek

Houd er rekening mee dat het examen langer duurt naarmate het level hoger wordt en afhankelijk is van de groote van de groep. Zorg ervoor dat je tijdens het examen voldoende eet en drinkt.

Note: Een P level examen zou niet langer dan 2 tot 3 uur moeten duren. Echter wanneer mensen onvoldoende getraind en onvoorbereid naar de test komen kan dit uitlopen naar 4 uur. Kijk alsjeblieft niet naar maanden en uren trainen, maar naar of je daadwerkelijk de materie beheerst en kan toepassen onder stress. Snap je echt wat je doet ,kun je je echt verdedigen of sta je een kunstje op te voeren? Wees kritisch naar jezelf en je trainingspartners. Het gaat om jouw eigen veiligheid!!

GRADATIES

 

Practitioner
Gradaties P1 tot en met P5 zijn de student niveaus en vormen de meerderheid van de Krav Maga gemeenschap. Na P5 volgt G1 tot en met G5. Om het Graduate niveau te bereiken, moet de student een vaardigheid in alle P-niveau technieken beheersen.

 

 

Graduate
De meerderheid van de instructeurs is in het bezit van een Graduate niveau en is civiel instructeur. Om instructeur te worden, is het met succes doorlopen van de instructeursopleiding een vereiste. Het behalen van een Graduate niveau betekent niet dat je automatisch instructeur bent. De Graduate syllabus bouwt ook voort op de Practitioner syllabus door zich meer te richten op het ontwikkelen van vechtvaardigheden.

 

 

Expert
De Expert niveaus hebben vooral betrekking op meer geavanceerde militaire technieken en geavanceerde sparring- en vechtvaardigheden. Mensen die in het bezit van een Expert niveau geven in veel gevallen ook les in andere sectoren, zoals defensie en wetshandhaving in aanvulling op burgers. Om Expert niveau te behalen moet men vaardigheid tonen in alle Practitioner en Graduate technieken en over uitstekende vechtvaardigheden beschikken.

G5 naar Expert 1 - Het behalen van de CIC, Één jaar minimaal tussen de G5 en expert 1 test. 

Voor het behalen van E2 dient men de CIC gedaan te hebben alsmede kids en/of women specialisaties. Twee jaar tussen E1 en E2

Voor het behalen van E3 dient men VIP security course van de ikmf gedaan te hebben. Drie jaar tussen E2 en E3

Voor het behalen van E4 dient men Law enforcement course van de ikmf gedaan te hebben. Vier jaar tussen E3 en E4

Voor het behalen van E5 dient men Militairy instructor course van de ikmf gedaan te hebben. Vijf jaar tussen E4 en E5.

 

Master
Na Expert 5 is er de rang van Master. Deze rang is echter voorbehouden tot slechts een zeer klein aantal personen en enkel voor hen die hun leven wijden aan Krav Maga en een waardevolle bijdrage hebben geleverd in het Krav Maga onderwijs en het ontwikkelen van het systeem.